посети ни във

Facebook

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ПОДДРЪЖКАТА НА БАСЕЙНА ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН?

Публикувана на 30.03.2023

Изграждането на басейн от бетон е не малка инвестиция,която изисква време и грижи през цялата година. Поддръжката е изключително важна за безопасното и правилно функциониране на водното съоръжение. Понижаването на температурите в края на лятото пораждат въпроси за това, как най – добре да подготвим басейна си за зимата. Кога е най – подходящият момент да го направим?
Ако температурите паднат и се задържат около 12° или по – малко в продължение на 2-3 дни, е време да приключите летния сезон. Препоръчително е да се източи около 30 % от водата в басейна. Останалата част играе роля на температурен буфер. При евентуално съществуващи подпочвени води около басейна и тяхното замръзване, тази вода ще предпази конструкцията от разрушаване.
При липсата на зимно покривало е необходимо да се използва препарат „Зимна защита”, който предотвратява появата на водорасли и бактерии,замърсяването и калцирането на водата.
При спирането на басейна всички кранове и връзки трябва да се разхлабят. Филтъра се почиства и източва, а помпите се демонтират и прибират в подходящи за съхранение помещения.
Вътре в басейна, по цялата му дължина се подреждат флотадори. Това са пластмасови съоръжения наполовина  пълни с пясък. Някои хора използват пластмасови бутилки с пясък, които са относително надеждно решение, но не е препоръчително. Когато водата замръзва, тя се разширява, това разширение може да повреди стените на басейна. Тук флотадорите поемат натиска и предпазват конструкцията от повреда.
Ако сте осигурили зимно покривало за басейна си се погрижете то да бъде прецизно монтирано и добре обтегнато.
Тези стъпки са достатъчни за да сте спокойни през зимата и да си осигурите безпроблемно стартиране на басейна следващия сезон.

Подобни статии