посети ни във

Facebook

ОБЛИЦОВКАТА НА БАСЕЙНА. ВИДОВЕ – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

Публикувана на 30.03.2023

След като Ви запознахме с основните видове бетонови басейни, според типа филтрация,сега ще използваме друг фактор, по който да ги класифицираме,а именно – облицовката. Тя е лицето на басейна и е ключова за завършения му вид.  Разбира се, както всичко останало всеки вид облицовка има своите предимства и недостатъци.
Стъклокерамиката е най – предпочитана сред собствениците на басейни, заради високата си твърдост  и сравнително дългия срок на експлоатация,който е около 10 -15 години. За да се запази стъклокерамиката максимално дълго се налага професионална поддръжка на цялото съоръжение. Препоръчва се префугиране на всеки 3 години,защото увредената фуга води до появата на водорасли и микроорганизми.Стъклокерамиката е  устойчива на употребата на препарати и температурните промени. Стъклокерамичните плочки имат трайни цветове. Също така позволяват огромно разнообразие в цвета, дизайна и формата на басейна, по желание на клиента могат да бъдат изработени пана и надписи, или да бъдат използвани готови такива. Основния недостатък на този вид облицовка е високата начална инвестиция, за прецизен и качествен монтаж се използват специални водоплътни материали, които гарантират минимални загуби на вода. Може да се каже, че този вид облицовка се замърсява по – лесно, отколкото ПВЦ фолиото или боята, заради наличието и високият брой на фугите, които са удобни и предразполагащи за натрупване на бактерии.
Друг вид облицовка, който може да изберете е ПВЦ фолиото. Цената му е близка до тази на стъклокерамиката. Фолиото е прилжимо за всякакъв размер и форма на басейна и полагането му е по – лесно и бързо. Висококачествените ПВЦ мембрани са армирани,напълно неводопропускливи,устойчиви са на слънчевите UV лъчи и са резистентни към всички видове алги и бактерии във водата на плувните басейни. Повърхността е гладка, което затруднява появата и задържането  на водорасли и намалява цялостното замърсяване на водното съоръжение. Което пък, на свой ред намалява количеството на използваните препарати. Срока на експлоатация на качествено и прецизно монтирано фолио е около 10 – 12 години. Главният му недостатък е опасността от повреда с остри предмети. Неправилната употреба на дезинфекционните препарати може да повреди ПВЦ фолиото и да доведе до промяна на първоначалния му цвят.
Облицовката с най – ниска начална инвестиция е боята. Боите за басейни са двукомпонетни и най – лесни за полагане сред другите видове облицовки. Правилно нанесената боя ще има нужда да се освежи след 3 до 5 години. От естетическа гледна точка боята не е предпочитана,защото придава незавършен вид на съоръжението. Неправилното прилагане на препарати уврежда боята и променя цвета й. Има възможност част от нея да се отлепи и да попадне във филтрационната система, което да доведе до по – сериозни проблеми.
Ако сте пропуснали статията ни за видовете бетонови басейни според вида на филтрацията може да прочетете тук .

Подобни статии